Oldalak

2010. november 2., kedd

Ropogós kiskenyér (DNK)


DNK = dagasztás nélküli kenyér

hozzávalók
  • 3 csésze liszt (2 csészer fehér 1 csésze rétesliszt)
  • 1,5 csésze víz
  • 1/8-ad rész élesztő (5 dkg-osból)
  • 1 kk cukor (én kávéssal tettem)
  • 2 kk só (ez ízlés szerint való, lehet 2,5 kávéskanállal is)

1 csésze= 2,5 dl

elkészítés

  1. Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat.
  2. Összekverjük kézzel vagy fakanállal is lehet, mivel ragad. A tészta állaga nokedlihez hasonló lesz.
  3. Hagyjuk meleg helyen kelni, dolgozni. (Ebben a kenyérben az a jó, hogy nem kell vele sokat dolgozni mert egyedül dolgozik, viszont hosszú időre van szüksége. De mi nem kellünk hozzá.) Összeállítás után magára hagyjuk legalább 6-7 órára. (Én egyiket késő este összekevertem és délelőtt 10 óra körül sütöttem meg, de az időt lehet rugalmasan kezelni.)
  4. A tészta ragadós lesz, ezért jó lisztezzük meg a deszkánkat, amire kitesszük. Hajtsuk négy részbe, mint a pogácsát, hogy jó levegős legyen a tészta, mert akkor lesz könnyű, laza szerkezetű és lyukacsos.
  5. Ha összehajtogattuk, akkor lassan tegyük a sütőbe a jénai tálat és 250 fokon üresen forrósítsuk fel a sütőt.
  6. Az tésztát összehajtogatott felével lefelé tegyük bele a forró jénaiba (semmivel nem kenjük ki) és fedjük le.
  7. 30 percig sül fedő alatt.
  8. 25-30 percig sül fedő nélkül (de a sütők különbözősége miatt figyeljünk oda, nehogy megégjen!)
  9. Amikor megsült, kenegessük meg a tetejét vízzel, hogy ne legyen annyira kemény a héja, így éppen finom ropogós lesz.
  10. A vízzel átkent kenyeret kicsit letakarjuk konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 250 °C
sütési mód: hőlégkeveréses


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése