DNK = dagasztás nélküli kenyér
hozzávalók
- 3 csésze liszt (2 csészer fehér 1 csésze rétesliszt)
- 1,5 csésze víz
- 1/8-ad rész élesztő (5 dkg-osból)
- 1 kk cukor (én kávéssal tettem)
- 2 kk só (ez ízlés szerint való, lehet 2,5 kávéskanállal is)
1 csésze= 2,5 dl
elkészítés
- Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat.
- Összekverjük kézzel vagy fakanállal is lehet, mivel ragad. A tészta állaga nokedlihez hasonló lesz.
- Hagyjuk meleg helyen kelni, dolgozni. (Ebben a kenyérben az a jó, hogy nem kell vele sokat dolgozni mert egyedül dolgozik, viszont hosszú időre van szüksége. De mi nem kellünk hozzá.) Összeállítás után magára hagyjuk legalább 6-7 órára. (Én egyiket késő este összekevertem és délelőtt 10 óra körül sütöttem meg, de az időt lehet rugalmasan kezelni.)
- A tészta ragadós lesz, ezért jó lisztezzük meg a deszkánkat, amire kitesszük. Hajtsuk négy részbe, mint a pogácsát, hogy jó levegős legyen a tészta, mert akkor lesz könnyű, laza szerkezetű és lyukacsos.
- Ha összehajtogattuk, akkor lassan tegyük a sütőbe a jénai tálat és 250 fokon üresen forrósítsuk fel a sütőt.
- Az tésztát összehajtogatott felével lefelé tegyük bele a forró jénaiba (semmivel nem kenjük ki) és fedjük le.
- 30 percig sül fedő alatt.
- 25-30 percig sül fedő nélkül (de a sütők különbözősége miatt figyeljünk oda, nehogy megégjen!)
- Amikor megsült, kenegessük meg a tetejét vízzel, hogy ne legyen annyira kemény a héja, így éppen finom ropogós lesz.
- A vízzel átkent kenyeret kicsit letakarjuk konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
sütési mód: hőlégkeveréses
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése